Avatud koolitus – 2018, september austrite meistriklass!

Austrid, need ei jäta külmaks kedagi – sa kas armastad või vihkad neid! Neid limuseid ehk molluskeid, mis oma elu jooksul on suutelised vahetama sugu, mida süüakse nii toorelt, friteerituna kui küpsetatuna.

Septembrikuu teisel esmaspäeval kogunevad Toiduakadeemiasse hulk gurmaane, keda seob ühine nimetaja – soolane meri ja armastus austrite vastu. Kolmekordne maailmameister, Anti Lepik, on end valmis seadnud erinevatest hinna- ja kvaliteeidklassist austrite kuhjade vahele, et avada uks sellesse põnevasse maailma.

Anti, põline maapoiss, kes on leidnud oma tõsise kutsumuse: värsked, soolasest veest läbi imbunud austrid. Ja seda juba kõrgemas mastaabis, olles austrite avamises nii  maailma kui Euroopa meister. Võistlustules tuleb 30 austrit võimalikult kiirelt ja kvaliteetselt avada jälgides aega ja puhast tulemust.

Toiduakadeemias astub kokkamistulle 12 osalejat. Meeleolu on ülev, kõik armastavad austreid. Järgi proovitakse 5 erinevat sorti. Alustades kõige lihtsamast ehk Fine de Claire austritest ning lõpetades kõige täidlasema ja rikkalikuma maitsega Gillardeau austritega. Anti juhendamisel haaratakse kätte spetsiaalsed austrite avamise noad, mille iga osaleja endale ka mälestuseks saab ja õppeprogramm võib alata!  Nuga paremas käes, vasakus auster, nuga õigesse kohta, keere nagu ukselingi avamine ja avatud see ongi!

Alustame kergematest, kurgimaitset ja väikest merehõngu maitsest tuntavast alumisse hinnaklassi kuuluvatest Fine de Claire ja Speciale de Claire austritest. Ühe käega õrnalt austri karpi hoides, teisega sidrunimahla lihale niristades tabad end mõttelt, et midagi paremat enam olla ei saa. Mida aeg edasi, seda rikkalikumaks austrite maitsed muutuvad, ikka liikudes maitsenüansside poolest võimsamate ja täidlasemate poole. Kui esimesed austrid proovime järgi toorelt kerge sidrunimahlaga siis järgnev on juba maitseterohke molekulaarne gastronoomia – frititud austrid käsitöömajoneesi ja hernetambiga, küpsetatud austrid suitsutatud ja praetud seentega – viimased ehk premiumklassi Gillardeau austrite maitses on justkui tunda veise steiki, sellist eriti head ja rammusat. Justkui hea Itaalia Pinot Grigio, mis oma happelisusega aitab maitsenüansid paika seada.