Kevade alguse puhul võtab meid Toiduakadeemias vastu ERM´i peakokk Henari Nõu, kellele väikese grupi juhendamine pole midagi võrreldes kahe tuhande inimese toitlustamisega, mida tema töös ikka ette tuleb.

„Toidu tegemise juures ei tohi kunagi kiirustada,“ arvab Henari. Ka osalejad nõustuvad sellega. Kokk tundub justkui toidumaag olevat. Toss ja suits käivad mitme käigu juurde. Lisaks tutvustab Henari osalejatele mitmeid kodumaiseid maitseid uudsel kujul.

Eelroaks valmistame kadakasuitsuse jaanalinnu hakke tatra popcorniga. Kaunistamisega näeme palju vaeva. Henari süütab kadakalaastud ning laseb osalejatel imekaunite klaaskuplite alla serveeritud eelroa suitsuga „üle valada“. Rooga maitstes on kõik hämmingus! Vaid mõni minuti kupli all seistes on eelroog omandanud imelise suitsususe nüansi, mida täiustab krõmpsuv tatra popcorn.

Teiseks käiguks teeme taimetoitu. Erksa värvusega Rautsi talu peedi orsotto koos Kolotsi kitsejuustu ning rohelise õliga segatud spinatilehtedega on osalejate üks lemmikutest. Juba selle vaatamine viib keele alla! Henari õpetab, et risottot ja orsottot tehes peab roog olema kreemjas ja voolav, mitte tugev. Siis on see täiuslik!

Pearoaks valmistame veisepõse koos juursellerikreemi, maitsva kastme ning apteegitilli-õuna salatiga. See roog on järjekordne üllatus! Mitmelt poolt kõlab: „Selliseid maitseid ei oleks ise küll osanud kokku panna!“.

Magustoiduga viis Henari meid aga jäätisetaevasse. Sõime jäätist nii enne kui ka pärast pearooga. See imeline käsitööjäätis valmis kohapeal, kasuades vedellämmastikku. Jäätisetegemine ja muidugi ka selle söömine tõi paljude näole laia naeratuse.

Meile antud aeg sai täna eriti kiirelt otsa. Aplaus, mis Henarile kõlab on pikk ja tänutunnet täis. Kokkajad ei lahku enne, kui on oma küsimustele vastuse saanud, nii mõnedki loodavad  Henarit ka enda üritustele kutsuda. Seljataga on imelisi ja mitmekülgseid maitseid täis õhtu!

Tekst ja pildid: Kristin Hansen